CALIFORNIA HIGHWAY PATROL, CHEVROLET JIMMY

Bittersweet memories

Big Jim, zoals Jimmy binnen de DAPD heet, is jarenlang in het bezit geweest van Jasper van Son. Een lieve man met een groot hart voor kinderen. Na zijn overlijden op 9-3-2016 is deze GMC Jimmy overgenomen door Ron en Monique. Big Jim blijft dus gelukkig in herinnering aan Jasper dat doen wat hij al jaren deed, kinderen blij maken !

Naast Big Jim hebben Ron en Monique ook de Old Lady, de Harley Peacemaker en de Harley Sidecar in hun bezit. We kunnen dus gerust stellen dat zij heel wat over hebben voor 'onze' kinderen!

Deze 4x4 GMC Jimmy uit 1978 werd door de California Highway Patrol veelal ingezet in het noorden van de staat. Het is daar bergachtig en het sneeuwt vaak, dus Big Jim moest flink wat in huis hebben.

Met een 5,7ltr (460cui) V8 motor rijdt de '78 Jimmy op zowel benzine als lpg. Hij is door zijn formaat in Nederland een opvallende verschijning. De signalering bestaat uit een Federal Signal Aerodynic (aero-twin) zwaailichtbalk, een headlightflasher en traffic advisor. De sirene is een PA300 van Federal Signal.

Over de California Highway Patrol

De California Higway Patrol was bij de oprichting in 1929 een onderdeel van de Department of Public Works (soort Rijkswaterstaat). Hiernaast bestond ook de California State Police. Het takenpakket van de CHP breide steeds meer uit en uiteindelijk is in 1995 de State Police geïntegreerd. Naast de handhaving op het snelwegennetwerk  wordt de CHP ook ingezet voor beveiliging van staatsgebouwen (o.a California State Capitol) en faciliteiten. De CHP heeft ruim 11.000 personeelsleden, waarvan 7500 agenten. Deze zijn  verdeeld over 102 bureaulocaties en de CHP is daarmee het grootste staatspolitiekorps van de Verenigde Staten.

De CHP is ook op televisie veel te zien geweest door o.a de fictionele serie CHiP's uit de jaren '70. Maar ook in 'Real stories of the Highway Patrol' wat door de CHP chief Maury Hannigan werd gepresenteerd in de jaren 90.