DE FORD CROWN VICTORIA K9 POLICE INTERCEPTOR

'Crown Victoria K9'

Deze Crown Victoria K9 Police Interceptor van Nicky Klunder is geen replica, maar het is een 'hardcore politieauto' die het ruige leven van  een politie auto in de USA meegemaakt heeft. De auto heeft dienst gedaan bij de Manhattan Beach Police  Department. De Crown Victoria is een full-size sedan. Hij wordt veelvuldig gebruikt door de politie in de USA, waar duurzaamheid, kosten en prestaties worden gewaardeerd boven brandstofefficiëntie. De Crown Victoria blijft populair voor deze toepassingen vanwege de achterwielaandrijving en V8-aandrijflijn, die beide gunstig zijn voor de rijtechnieken van de politie. Het is een van de weinige overgebleven personenauto's met een body-on-frameconstructie, hierdoor is de Crown Vic robuust en kan deze gerepareerd worden na kleine ongevallen zonder het chassis recht te zetten. Natuurlijk een belangrijk voordeel voor een auto die veelvuldig wordt gebruikt door de politie voor de zogenaamde PIT-manoeuvres.

Heel veel extra's

Deze 2e generatie Ford Crown Vic (1998 - 2011) is voorzien bij de politie varianten van een P71 Police Package. Eerst heette de politie variant in 1998 Ford Crown Victoria - P71, maar in 1999 introduceerde Ford de naam Crown Victoria Police Interceptor. Los van de standaard uitvoering, had de Crown Vic Police Interceptor een aantal voordelen ten opzichte van de standaard uitvoering:

- Externe oliekoeler, waardoor de voertuigen op hoge toeren / hoge belasting gedurende langere tijd kunnen rijden, zonder het risico te lopen dat motorolie oververhit wordt.

- The Police Interceptor motorkalibratie bevat een iets hoger stationair toerental ( ongeveer 40 toeren p.m.) en kleine wijzigingen in de uitstootinstellingen. De computer is afgestemd op meer agressieve transmissieschakelpunten en de transmissie zelf is gebouwd voor stevigere schakelingen.

- Police Interceptors hebben ook een versterkt frame en body 'mounts' en een optionele 'limited' slipdifferentieel achteraan.

- Zwaardere schokdempers.

- Alle Police Interceptors worden geleverd met T - 409 roestvrijstalen dubbele uitlaatsystemen zonder resonatoren. De standaard Crown Victoria wordt geleverd met RVS enkele uitlaatsysteem.

- Police Interceptors hebben hogere schroefveren, ongeveer 0,8 inch ( 20,3 mm ) voor extra bodemvrijheid, daarnaast hebben ze dunnere, achterste antirol-bars (afkomstig van de Crown Victoria LX Sport). De basis Crown Vic heeft geen achterste stabilisatorstang.

Crown Victoria K9
Crown Victoria K9

Interieur

Deze Police Interceptor heeft een tussenconsole tussen de voorstoelen. Hierin zitten de radio's, sirene/megafoon, de besturing voor de zwaailampen/zoeklampen en de traffic-controlbar. Ook beschikt hij over een geijkte (tot 140 mph / (225km/h) snelheidsmeter.

Tussen de voor- en achterbank is een originele 'prisonercage' aanwezig. Hierbij wordt het voorgedeelte met het achtergedeelte compleet gescheiden. Hierdoor kunnen er personen op de achterbank geplaatst worden zonder dat zij fysiek contact kunnen hebben met de bestuurder.