DE MERIDEN CITY POLICE SWAT VAN

De auto waarmee de DAPD begon

De SWAT Van komt uit de middelgrote stad Meriden (60.000 inwoners) ligt centraal in Connecticut in de Verenigde Staten. U vindt het ten noord-oosten van de New York. The Meriden Police Department bestaat uit 120 politie-agenten. Een aantal van deze agenten maakt tevens deel uit van het zeer goed getrainde Special Weapons And Tactics (SWAT) team. Zoals de naam al zegt is dit een team agenten dat speciaal is getraind. Bijvoorbeeld in het gebruik van zware wapens, sluipschuttersgeweren, explosieven en speciale tactieken. Het SWAT-team wordt alleen ingezet bij zeer gevaarlijke operaties waar veel geweld of gevaar verwacht wordt. Terroristische aanslagen of gijzelingen zijn voorbeelden hiervan.

In feite kunnen leden van een SWAT-team bij de politie vergeleken worden met de commando's in het leger. Voordat een politie-agent deel kan uitmaken van een SWAT-team, moet hij of zij een uitgebreide extra training ondergaan. Een SWAT-team bestaat uit meerdere tweetallen die zich hebben gespecialiseerd in specifieke wapens en/of technieken. De SWAT kent speciale sluipschutter-teams, aanvalsteams of explosieventeams.

Het SWAT-voertuig van de Dutch American Police Department is grotendeels gebaseerd op de originele SWAT-Van van Meriden. Dankzij de enthousiaste hulp van het Meriden Police SWAT-team is dit voertuig nagebouwd en wordt het nu ingezet. De bemanning van het voertuig geeft ook in de officiële SWAT-kledij acte de présence op evenementen en ritten waar het voertuig wordt ingezet.

De DAPD-versie van de Meriden City Police SWAT-Van heeft haar eigen invulling aan het woord SWAT. Daar waar het in Amerika staat voor Special Weapons And Tactics, staat het voor de mensen van de DAPD voor Special Wishes And Tours. Hieronder vindt u een impressie van dit SWAT voertuig zoals u het ook op de Nederlandse wegen kunt waarnemen.